Ротацията е технически въпрос  Ротацията на правителството трябва да се случи

...
Ротацията е технически въпрос  Ротацията на правителството трябва да се случи
Коментари Харесай

Ротацията в сглобката била технически въпрос. И екоминистърът - с...

Ротацията е механически въпрос 

 

Ротацията на държавното управление би трябвало да се случи на 6 март. Въпросът с чий мандат да стане това обаче разбуни духовете през вчерашния ден, откакто по време на визитата си в Индия ръководителят на Народното събрание Росен Желязков уточни, че Мария Габриел би трябвало да поеме щафетата от Николай Денков с мандата на ГЕРБ. Вече се появиха и гласове от анализатори, че по този метод ще се подсигурява, че Борисовата партия ще е тази, която ще носи отговорността. 

 

ще се реализира ротацията е въпрос на договаряния. За това заприказва съпредседателят на “Демократична България ” Христо Иванов. 

 

" Аз избирам да се случи с нашия мандат, само че това не е обсъждано. Всъщност това не е изговорено ”, разяснява тази заран Настимир Ананиев от ПП-ДБ.

Все още предпочитание за договаряния не са изразили от ГЕРБ. Днес и водачът Бойко Борисов даже уточни, че би било безусловно безсмислено Габриел да върне мандата несбъднат при ротацията. 

 

“Преди 9 месеца хората, които подкрепяха Политическа партия и Демократична България, не желаеха да повярват, че не са първи. Сега към този момент всичко е друго, излишно и смешно е упражнението Мария да одобри мандата и след няколко дни да го върне ”, сподели Борисов.

 

Техническият въпрос бе още един и от министър председателят акад. Николай Денков. По думите му, следва механически да се посочи по какъв начин ще се реализира ротацията на премиера през март.

 

Сигурно е обаче едно - рокади в кабинета ще има при ротацията. Наред със сериозните поръчки за това от страна на ГЕРБ, от ПП-ДБ също обявиха, че ще създадат оценка на работата на обособените министри и ще преценяват дали те би трябвало да се разделят с постовете си в подопечните им ведомства. В първия работен ден от годината Борисов даде обещание да “направи разбор на работата на всеки министър от управленията на партиите, които поддържат ръководството ” и тогава ще реши дали да има промяна, или не. През октомври бе доста по-категоричен в тази своя поръчка за рокади като даже съобщи, че е неудовлетворен от някои министри.

 

Критики бяха отправени и към стопанската система, нововъведенията и растежа, младежта и спорта. Борисов загатна, че става дума за 7-8 министъра. Завъртяха се имената на министъра на спорта, министъра на стопанската система. От ПП-ДБ обаче показват, че няма да се сменят имената, с които се спекулира. 

Важното е оценката

 

Оценка ще бъде направена освен от ГЕРБ, само че и от структурите на ПП-ДБ. От там твърдят, че нищо няма да се случи с едноличното решение на Борисовата партия и никой няма да показва имена. 

 

“Що се касае до персоналния състав, там има два съществени детайла. Първият е, че ще вземем решения на националните си органи за това в кои министерства работата е вървяла задоволително безапелационно и в кои не. Всяко решение в този смисъл ще би трябвало да бъде подкрепено както от ПП-ДБ, по този начин и от ГЕРБ-СДС. Никой не може самичък да взема решение и да сменя и да хвърля имена на министри. За мен персонално има министерства, в които работата може да върви с по-големи темпове, само че, както споделих, това няма да е мое персонално решение, ще е на партийните ни органи ”, уточни Лена Бориславова преди няколко дни. 

Същото увери и Настимир Ананиев през днешния ден: 

 

“Никой еднолично не може да смени министър. Трябва да има единодушие на двете обединения - ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ, с цел да може да се случи каквато и да е смяна в състава на Министерски съвет. Ако няма такова единодушие, съставът ще остане същия ”, уточни Ананиев.

 

Кой се усеща заплашен?

 

Със сигурност удовлетворен от работата си е министърът на младежта и спорта Димитър Илиев, който уверено уточни, че името му не участва в черния лист. 

" В Министерството на спорта работата върви добре. Дали един министър ще остане или не ще бъде гледано на база какво неговото ведомство е свършило по управническата стратегия. Ако това е критерият, би трябвало моето име да не е в този лист ”,

 

Свършената работа във връзка с околната среда за шест месеца, Юлиан Попов дефинира като работа за няколко години, само че " както има една ария невъзможното ще отнеме малко повече време ". Пред Българска национална телевизия инистърът на околната среда и водите сподели, че не се тормози от вероятните рокади в държавното управление.

 

ФрогНюз
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР